Cursul „Competențe antreprenoriale”
În cadrul programului Acces – Acțiuni pentru Comunitate de Combatere a Excluziunii Sociale – și în colaborare cu Direcția de Asistență Socială Mediaș, un grup de elevi din clasele a XI-a A, a XI-a D, a XII-a A și a XII-a B din cadrul școlii noastre a urmat în perioada 26 octombrie – 4 noiembrie 2022 cursul „Competențe antreprenoriale”.
Dintre diferitele beneficii ale cursului se numără șansa de finanțare a unor planuri de afaceri, diploma recunoscută la nivel național și posibilități de angajare.
Fii avocat în școala ta
În cadrul Colegiului Tehnic „Mediensis” s-a desfășurat – pe parcursul mai multor întâlniri – campania de responsabilitate socială propusă de Uniunea Națională a Barourilor din România – „FII AVOCAT ÎN ȘCOALA TA!”
Conform inițiatorilor acestui proiect, „… scopul proiectului Fii avocat în școala ta este de a sprijini tinerii pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor. Educația juridică timpurie contribuie la sentimentul de apartenență la comunitatea și la cultura națională. Promovarea unei culturi primitoare pentru tineri presupune promovarea valorilor democratice ale societății. Aceste valori democratice – egalitatea, dreptatea, respectul pentru convingerile și opiniile celorlalți – sunt intrinsec legate de lege.” (Sursa: https://www.unbr.ro/proiectul-unbr-fii-avocat-in-scoala-ta-campanie-de-responsabilitate-sociala/)
În prima etapă a acestui proiect, din cadrul colegiului nostru au participat elevii claselor a XI-a B, a XI-a D și a XII-a A, alături de profesorii diriginți Delia Cacovean, Delia Crișan și Alina Veronica Rusu. Reprezentanta UNBR – dna avocat Claudia Goage – a prezentat mai multe teme de interes legate de infracțiuni în care elevii – minori sau nu – ar putea ajunge să fie implicați – cu sau fără știință – dar cu consecințe cel puțin neplăcute pentru viitorul lor.
Girls Go Circular
În perioada octombrie – noiembrie 2022, elevii clasei a IX-a B, tehnician în activități economice-intensiv engleză, au participat la proiectul ”Girls Go Circular”, un proiect educațional finanțat de Uniunea Europeană. Acest proiect este adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și este derulat de Junior Achievement.
În rețeaua Junior Achievement, proiectul este implementat în 10 țări: Bulgaria, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, Ungaria. ”Girls Go Circular” cuprinde module de învățare online despre provocările legate de extragerea, consumul și reutilizarea durabilă a resurselor naturale, care stimulează elevii să devină agenți ai schimbării în procesul de tranziție ecologică.
Acest proiect urmărește dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale ale fetelor din Europa. Proiectul este special dezvoltat pentru a încuraja fetele să se orienteze către domeniile STEM dar, implicarea băieților este, de asemenea, permisă și susținută.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Proiectul național „Campania de 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor” – 1-19 noiembrie 2022
Proiectul național de conștientizare și participare a tinerilor la prevenirea tuturor formelor de violență exercitate asupra lor în familie, școală, comunitate intitulat „Campania de 19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor” s-a desfășurat în perioada 1-19 noiembrie 2022, fiind organizat de Federația Internațională a Comunităților Educative, secțiunea România (FICE) și susținut de Ministerul Educației Naționale.
Suntem în al treilea an de implementare a acestui proiect în cadrul școlii noastre, pentru că reprezintă o oportunitate de a organiza acțiuni care au ca scop mobilizarea societății civile pentru educarea și antrenarea tinerilor, alături de alți parteneri, în proiecte de prevenire a abuzului, neglijării, bullying-ului, absenteismului și abadonului școlar, consumului de droguri, a traficului de persoane, etc.
Cele 19 zile de activism au fost marcate de Colegiul Tehnic „Mediensis” din Mediaș, printr-o serie de activități desfășurate cu elevii pe tema dată, sub îndrumarea cadrelor didactice prin realizarea unor work-shopuri la care au participat invitați cu expertiză în domeniu, activități practice de realizare de postere sau mesaje antiviolență. Aceste activități concrete desfășurate în cadrul campaniei le considerăm modele de bune practici de educație formală și nonformală.
Statistic, au fost implicați 277 de elevi, 14 cadre didactice, 1 consilier școlar – Ana-Florina Ghiroagă-Paveliu consilier școlar, din partea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu și 1 reprezentant al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, centrul regional Alba-Iulia – Cosmina Maria Mariș.
Echipa de implementare a proiectului în cadrul școlii noastre a realizat următoarele activități: prof. Daliana Lăcătușu, clasa a IX-a A – Prevenirea neglijării, prof. Angela Porime, clasa a IX-a B – Prevenirea agresiunii, prof. Melania Oancea, clasa a IX-a B – Prevenirea pornografiei infantile, prof. Ana-Cristina Bocioancă, clasa a IX-a D, Prevenirea dependenței de substanțe, prof. Crina Sincu, clasa a X-a A – Prevenirea discriminarii pe baza condițiilor de sănătate, prof. Corina Tănasă, clasa a X-a A – Prevenirea abuzului sexual asupra copiilor, prof. Alexandra Șerban, clasa a X-a B – Prevenirea răpirii copiilor, prof. Delia Boca, clasa a X-a C – Prevenirea malnutriției, prof. Marcela Mihai, clasa a XI-a A – Prevenirea dependenței de substanțe, prof. Delia Cacovean, clasa a XI-a A – Prevenirea practicilor dăunatoare, prof. Anca Konya, clasa a XI-a C – Prevenirea pericolelor TIC, prof. Delia Crișan, clasa a XI-a D – Malnutriția, prof. Alina Rusu, clasa a XII-a A – Prevenirea pedepselor corporale, prof. Diana Maxim, clasa a XII-a A – Prevenirea traficului de copii.
Pentru realizarea optimă a activităților s-au folosit ca metode de lucru: sesiuni de brainstorming, grupuri de lucru, studii de caz care cuprindeau realități deja existente și care au creat un nivel de empatie mai ridicat, prezentări PowerPoint în care au fost prezentate concepte cheie însoțite de imagini sugestive, desenul, ca sarcină individuală, completarea unor fișe de lucru, chestionare, etc.
Ieșind din tiparul activităților obișnuite, elevii au apreciat evenimentul, au fost comunicativi, implicați, empatici, cooperanți și au afirmat că își doresc cât mai multe acțiuni de acest tip. Totodată au propus ca produsele activităților, desene, colaje, eseuri, prezentări ppt, să fie încorporate în revista școlii Mediensis care va fi realizată la finele anului școlar.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ia startul în antreprenoriat!
Iată-ne și la ediția a VI-a a concursului școlar județean „Ia startul în antreprenoriat!”, care ocupă poziția nr.13 în Calendarul Activităților Educative Județene în anul școlar 2022-2023.
De ceva timp observăm că societatea în care trăim induce sistemului educațional cerințe tot mai exigente și vedem formulându-se o comandă socială inexistentă în trecut. Viitorul aparține elevilor capabili să se integreze în societate ca cetățeni activi, cu inițiativă, cunoscători ai drepturilor sale, capabili să elaboreze și să administreze bugetul personal sau cel familial sau să-și asume riscuri și responsabilități, deschizând o afacere proprie, aducătoare de profit.
Acestea au fost gândurile noastre de început, convinși de faptul că îndrăzneala alegerii unei cariere independente aduce nu doar șansa dezvoltării personale, ci și a economiei locale.
-
Concursul nostru este structurat pe 5 secțiuni:
- Secțiunea 1 – Antreprenoriat creativ: elevii trebuie să găsească argumente pentru o carieră în antreprenoriat și să comenteze o temă specifică domeniului. În ediția a VI-a a concursului propunem tema „Antreprenoriatul presupune să trăiești câțiva ani ca toți oamenii și apoi să îți dai seama că nu vrei să trăiești ca ei”.(Antreprenor anonim)
- Secțiunea 2 – Prima mea firmă: presupune elaborarea unei prezentări PowerPoint a unei firme/ a unei afaceri, care să răspundă unor cerințe prestabilite.
- Secțiunea 3 – este dedicată reclamelor, elevii având de realizat o promovare în imagini a unui produs/serviciu.
- Secțiunea 4 – este destinată elevilor care pot realiza un produs handmade și doresc să fie comercializat on-line.
- Secțiunea 5 – întâlnirea elevilor cu un antreprenor local, o oportunitate pentru elevi de a pune întrebări despre greutățile și obstacolele antreprenoriatului, despre trăiri și emoții, bucurii sau neîmpliniri.
Cele mai reușite lucrări prezentate în concurs, alături de articole de specialitate, vor fi publicate în revista „Fii antreprenor!” nr.6.
Dorim succes tuturor participanților!
Zilele Prevenirii Dezastrelor!
![]() |
![]() |
În cadrul proiectului „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, au fost prezentate elevilor din clasele a IX-a A, a X-a A și a X-a B de la Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaș, însoțiți de prof. Vasile Savin, Anca Konya și Delia Crișan, informații legate de modul de reacție în diferite situații potențial periculoase în care aceștia ar putea fi puși în viața de zi cu zi.
Cu această ocazie, au fost prezentate elevilor două laboratoare mobile de ultimă generație care pot simula diferite situații de urgență cum sunt cutremurele sau incendiile. Cu ajutorul acestora, elevii au fost instruiți cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte în situații de urgență iar unii dintre ei au putut participa la stingerea unor incendii (simulate digital) sau au putut învăța modul corect de a acorda primul ajutor unei victime căzute.
Această acțiune de informare și responsabilizare a comunității locale cu privire la diverse situații care ne pot pune viața în pericol a fost organizată de către Asociația Energia Inteligentă cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență.
![]() |
![]() |
Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde
Municipiul Mediaș a devenit al 50-lea oraș din cadrul Programului Orașe Verzi al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare. Cu acest prilej a fost lansat Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde (PAOV) care urmărește identificarea și implementarea acțiunilor și investițiilor pentru probleme de mediu prioritare în oraș.
Liceenii din cadrul Consiliului Elevilor din liceul nostru au participat joi 24 noiembrie, la sediul Bibliotecii Municipale „Şt. L. Roth” pentru a fi consultați în privința dezvoltării urbane a municipiului nostru. Aceștia au participat la prezentarea Planului de Acțiuni pentru un Oraș Verde și au completat chestionare în acest sens. La întâlnire a participat viceprimarul municipiului Mediaș, dl. Dan Sima.
„Be Cool – Gândește înainte”
„Be Cool – Gândește înainte” este un proiect dedicat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și are ca scop responsabilizarea în trafic a tinerilor liceeni.
Vineri, 25 noiembrie 2022, elevii Colegiului Tehnic „Mediensis” Mediaș au participat la workshop-uri care au avut ca teme principale: teribilismul în trafic, consumul de alcool și droguri, folosirea telefonului mobil, portul centurii de siguranță, folosirea bicicletei sau trotinetei și riscurile asociate acestora.
Parteneri ai acestui proiect sunt Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu – serviciile: Rutieră, Prevenire și Siguranță școlară, Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Sibiu și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu. Inițiatorii programului „Be Cool – Gândește înainte” sunt reprezentanții Ford Motor Company Fund prin Motorhome Napoca Rally Team.
Sesiunea Națională de Comunicări Științifice – 26 noiembrie 2022
Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaş, prin Catedra de Istorie și Științe Socio-Umane, în colaborare cu Direcția Cultură, Învățământ, Sănătate, Sport, Turism, Relații Publice și Relația cu ONG din cadrul Primăriei Municipiului Mediaș, a organizat Sesiunea Națională de Comunicări Științifice, sâmbătă, 26 noiembrie 2022, începând cu ora 9, la sediul Colegiului Tehnic „Mediensis” Mediaș.
-
Sesiunea a fost împărțită în cele patru secțiuni devenite tradiționale:
- Istorie veche și medie; Arheologie
- Istorie modernă și contemporană; Științe politice
- Istoria culturii și civilizației
- Geografie și științele mediului.
La sesiune au prezentat lucrări participanți din Mediaș, Sibiu, Deva, Făgăraș, Cluj-Napoca, Turda, Sighișoara, București și Chișinău. Evenimentul a fost cofinanțat de Asociația „Promediensis” Mediaș iar partener media a fost Radio Mediaș.
Glasul pământului în opera lui Liviu Rebreanu
Din dorința de a omagia figura marelui prozator ardelean Liviu Rebreanu, în data de 28 noiembrie 2022, elevii clasei a X-a C au susținut o activitate literară sub motto-ul „Glasul pământului în opera lui Liviu Rebreanu”, îndrumați de doamna prof. Daliana Lăcătușu, în colaborare cu biblioteca școlii.
Activitatea a debutat cu prezentarea unor informații interesante despre viața, opera și activitatea literară a marelui scriitor ardelean. După prezentarea unor materiale PowerPoint care au reușit să capteze atenția elevilor, aceștia au vizionat câteva scene reprezentative din ecranizările celebrelor romane ale lui Rebreanu precum „Ion”, „Ciuleandra” și „Răscoala”.
Scopul activității s-a dovedit a fi educativ atât prin familiarizarea elevilor cu opera rebreniană cât și prin cultivarea gustului pentru film și lectură.
![]() |
![]() |