Medicii sibieni – sesiune de informare la Colegiul Tehnic „Mediensis”
prof. Ana Cristina Bocioancă
Marți, 4 aprilie 2023, o echipă formată din medici rezidenți și specialiști în comunicare de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a susținut o sesiune de informare pentru elevele Colegiului Tehnic „Mediensis”.
-
Subiectele atinse au vizat:
- Sănătatea sexuală și reproductivă
- Contracepția
- Monitorizarea gravidei
Au fost distribuite pliante și flyere cu informații referitoare la proiectul „Servicii medicale de screening prenatal pentru 2100 gravide din regiunea centru” – proiect cofinanțat prin Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei (proiect în care Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este partener).
Prin acest program se asigură accesul la consultații de specialitate obstetrică-ginecologie, analize de laborator, inclusiv investigații genetice atunci când acestea sunt indicate.
![]() |
![]() |
„Sănătate pentru toți”
prof. Alina Veronica Rusu
Aniversarea de 75 de ani a Organizației Mondiale a Sănătății de anul acesta reprezintă o oportunitate de a privi în trecut, la succesele în materie de sănătate publică ce au îmbunătățit calitatea vieții în ultimele șapte decenii. De asemenea, Ziua Mondială a Sănătății este o oportunitate de a motiva începerea unor acțiuni pentru a aborda provocările în domeniul sănătății în prezent și în viitor. Tema sau motto-ul de anul acesta este „Health For All”, adică „Sănătate pentru toți”.
Pe data de 7 aprilie este celebrată Ziua mondială a sănătății, ocazie cu care fiecare individ sau comunitate își îndreaptă atenția către beneficiile unei mai bune stări de sănătate.
Activitățile derulate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății urmăresc creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a problemelor de sănătate, venind în sprijinul comunităților de la nivel local și internațional pentru implicarea în acțiuni care să aibă drept rezultat îmbunătățirea stării de sănătate.
În colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale Mediaș și cu a doamnei psiholog Steluța Todea, elevii școlii noastre au aflat informații noi cu privire la importanța sănătății proprii și importanta sănătății colective. Tema abordată a fost „Educație pentru sănătate, educație pentru viață!”
Fiecare persoană ar trebui să aibă acces la informații și servicii necesare pentru a-și îngriji propria sănătate și sănătatea familiei.
![]() |
![]() |
„Ziua Educației Financiare”
prof. Alina Veronica Rusu

Ziua de 11 aprilie a fost declarată din acest an „Ziua Educației Financiare” în România, semn că nevoia de educație financiară este recunoscută acum în mod oficial. Ziua Educației Financiare va reprezenta un bun prilej de a celebra în fiecare an importanța acestui domeniu, care are implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății românești.
Acesta este un pas important spre îmbunătățirea nivelului de educație financiară a populației, mai ales că țara noastră ocupă ultimul loc în Europa din acest punct de vedere, cu un nivel de 21%, situat mult sub media europeană de 52%.
Cu acest prilej, în școala noastră, în perioada 3-11 aprilie, s-au desfășurat ore interactive la clasele a X-a C și a XI-a A, sub îndrumarea doamnelor profesor Corina Tănase și Alina Rusu, dedicate Săptămânii educației financiare. Elevii au avut ocazia să urmărească filmulețe cu tematică financiară, să participe la prezentări PowerPoint și la dezbateri pe teme financiare.
Conferința „Da vieții, fără droguri””
prof. Ana Cristina Bocioancă
Având în vedere faptul că ne confruntăm cu o creștere alarmantă a consumului de droguri în rândul elevilor, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a Județului Sibiu și Inspectoratul Județean de Poliție au organizat în data de 21 aprilie 2023 la sala Traube Mediaș, conferința cu titlul „Your Extraordinary Success without Drugs – Da vieții, fără droguri”. A fost o activitate de informare, sensibilizare și conștientizare privind problematica drogurilor, adresată atât elevilor cât și părinților, cadrelor didactice și consilierilor școlari.
Partenerii acestui eveniment au fost: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sibiu, Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Sibiu, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, Serviciul de Probațiune Sibiu, Spitalul de Urgență Sibiu, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție.
Ziua Pământului – Earth Day 2023
prof. Ana Cristina Bocioancă
Ziua Pământului are loc în fiecare an pe 22 aprilie, iar în anii precedenți, oamenii au luat parte la proteste, marșuri și mari acțiuni de curățenie pentru a sublinia cât de important este să avem grijă de planetă. Ziua Pământului este o sărbătoare a planetei pe care trăim, precum și o oportunitate de a vorbi despre acțiunile împotriva schimbărilor climatice.
Tema evenimentului din acest an este „Investește în planeta noastră”, iar companiile, guvernele și cetățenii sunt încurajați să lucreze împreună și să își asume o mai mare responsabilitate pentru Pământ.
-
Iată câteva moduri prin care ne putem implica:
- Plantarea de copaci
- Reducerea consumul de plastic
- Modă sustenabilă
- Activități de promovare a activităților ecologice
Vineri, 21 aprilie 2023, la Colegiul Tehnic „Mediensis” s-a desfășurat un eveniment dedicat schimbărilor climatice și importanței naturii pentru comunitate. Elevii au realizat desene și prezentări pe această temă, a fost vizionat documentarul „HOME” iar apoi au dezbătută problematica legată de schimbările climatice și protejarea mediului. Atât în această zi a Pământului cât și în fiecare zi după aceasta, este important să ne ridicăm vocea colectivă pentru a apela la acțiuni pentru a ne asigura că fiecare generație viitoare are un viitor mai sigur. Mai echitabil și mai verde.
![]() |
![]() |
Concurs Boița 2023
prof. Marcela Mihai
În zi de sărbătoare, 23 aprilie 2023, eleva Andreea Bădărânză din clasa a Xl-a A, însoțită de d-na dirigintă Marcela Mihai, a participat la festivalul de folclor interjudețean „Mândre plaiuri boicene”, din Boița, județul Sibiu și a câștigat locul I la secțiunea solist vocal. Felicitări talentatei noastre eleve și așteptăm cu nerăbdare să participe și la ediția următoare a acestui festival consacrat, ajuns la a XV-a ediție.
![]() |
![]() |
Simpozionul regional al elevilor „Colaborare la nivel european în domeniul serviciilor”
Drumul de licean cuprinde mai multe borne în dreptul cărora fiecare elev se oprește să își evalueze cunoștințele teoretice și practice, creativitatea, spiritul inovativ, inventivitatea. Simpozionul regional „Colaborare la nivel european în domeniul serviciilor”, organizat în data de 24 aprilie 2023, oferă o astfel de oportunitate în care elevii să se poată opri în loc și să creioneze pe hârtie câteva idei cu privire la experiențe marcante din anii de liceu, experiențe care i-au sprijinit în transpunerea cunoștințelor teoretice în practică. Anul acesta elevul Andrei Ionuț Țifraș, din clasa a IX-a B a efectuat o astfel de incursiune în universul economic, dând naștere articolului „SC Agape SRL – Prima mea firmă”.
Călătorie în lumea cărților
prof. Daliana Lăcătușu
„Lumea e a celor care citesc” afirma Rick Holland. Și în acest an, pe data de 24 aprilie, elevii clasei a IX-a A au sărbătorit Ziua Mondială a Cărții și a Bibliotecii. Activitatea literară s-a desfășurat sub îndrumarea d-nei profesoare Daliana Lăcătușu, în colaborare cu d-na bibliotecară Violeta Tibori.
Activitatea a debutat cu prezentarea unor materiale PowerPoint care conțineau informații interesante despre istoria cărții și impactul acesteia asupra omenirii de-a lungul timpului. Cele mai impresionante momente au fost cele în care elevii au recurs la lectura expresivă a unor fragmente, citate din cărțile lor preferate.
![]() |
![]() |
Program educațional de prevenire a traficului de persoane
Siguranța adolescenților în mediul online a devenit o problematică tot mai des discutată la nivel european. În data de 25 aprilie 2023 elevii clasei a IX-a B, sub coordonarea profesor Melania Oancea, au încercat să pătrundă mai adânc în misterele acestui domeniu, să descopere amenințările care provin din mediul online asupra siguranței adolescenților, strategiile adoptate de traficanții de persoane și riscurile la care se expun tinerii accesând diferite pagini de Internet sau intrând în discuții cu persoane necunoscute, care promit „paradisul”. Au fost analizate date statistice și mărturii ale tinerelor care s-au confruntat cu astfel de neplăceri. Acțiunea de informare și documentare a fost sprijinită de Asociația eLiberare, în cadrul „Programului educațional de prevenire a traficului de persoane 2022 – 2023”.
Festivalul Regional „Adriana Popa” – 29 aprilie 2023
prof. Gyongyi Nagy
Colegiul Tehnic „Mediensis” a participat și la a VI-a ediție a Festivalului Regional „Adriana Popa”, organizată de Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu, manifestare destinată elevilor din liceele tehnologice. Este o ocazie și o oportunitate de dezvoltare și afirmare pentru elevi, oferind totodată posibilitatea unui schimb de experiență pentru elevi și cadre didactice.
În cadrul secțiunii „Estetica și îngrijirea corpului omenesc”, s-a organizat un concurs de coafuri „Stil și eleganță” cu tema de lucru: Realizarea unei coafuri moderne pe bază de împletituri. Secțiune la care am participat și la această ediție cu o echipă formată din două eleve: Livia Moldovan – stilist și Mădălina Man – model, ambele în clasa XI-a B, coordonate de prof. Gyongyi Nagy. Au fost 4 echipe participante din: Sibiu, Mediaș, Vâlcea și Brașov.
Echipa școlii noastre a ocupat Locul I, prezentând o coafură deosebită apreciată de membrii juriului.
Felicitări!
![]() |
![]() |
![]() |
O trăsătură caracteristică a elevilor din clasa a IX-a este dorința de descoperire, de inovare, de cunoaștere. Astfel, elevul Andrei Ionuț Țifraș a decis să încerce să pătrundă într-un domeniu puțin diferit de specializarea pe care o studiază și anume domeniul turismului. Un domeniu atractiv, cu multe deschideri și elemente fascinante, i-a atras atenția și nu oricum. S-a înscris la festivalul regional „Adriana Popa”, organizat la Sibiu, în data de 29 aprilie 2023, cu o idee îndrăzneață, îmbinând latura turistică, culturală cu cea a contextului geopolitic european, realizând un eseu de promovare a unui centru turistic ucrainean pe teritoriul țării noastre.