Ziua Pompierilor, la Muzeul Gazelor Naturale
Miercuri, 14 septembrie 2022, începând cu ora 10, Muzeul Gazelor Naturale din municipiul Mediaș a găzduit o activitate complexă realizată în parteneriat cu Detașamentul de Pompieri Mediaș din cadrul ISU Sibiu și Asociația Lupus Fortis Mediensis la care au fost invitați elevii claselor a IX-a A și a IX-a B ai Colegiul Tehnic „Mediensis”.
Evenimentul a cuprins două sesiuni de informare referitoare la modalitățile de gestionare a situațiilor de criză, respectiv criteriile de selecție pentru a deveni un câine salvator. Exercițiile practice au fost supravegheate de reprezentanții Detașamentului de Pompieri Mediaș și efectuate de către elevii Liviu Crișan, Cosmin Ostafi și Raul Crișan din clasa a IX-a A.
Liceenii au fost pompierii zilei! Ei au lucrat pentru stingerea unui incendiu în curtea Muzeului Gazelor Naturale. Colegii lor aflați la fața locului au fost cei care au dat alarma, iar la scurt timp au intervenit pompierii. Exercițiile practice au fost menite să exemplifice modalitățile de gestionare a situațiilor de criză și utilitatea câinilor de salvare și căutare.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
”Let’s do it, Romania!”
Și anul acesta am spus DA provocării de-a ne alătura acțiunii naționale de curățare a deșeurilor ”Let’s do it, Romania!”.
Un grup de 25 de elevi ai Colegiului Tehnic „Mediensis” Mediaș, însoțit de doamnele profesoare Delia Boca, Daliana Lăcătușu, Diana Maxim, Gyongyi Nagy, Crina Sincu și domnul profesor Vasile Savin, au fost repartizați, alături de elevi de la alte școli medieșene, în zona pădurii Buzdului pentru a ecologiza locul.
Au fost strânși suficienți saci de deșeuri pentru a lăsa în urmă o natură curată!
Mulțumim tuturor voluntarilor!
„Spune NU drogurilor”
„Spune NU drogurilor” – activitatea desfășurată în data de 27 septembrie 2022 cu elevii clasei a XII-a A, împreună cu d-na dirigintă Alina Veronica Rusu și d-na consilier școlar Ana Florina Ghioagă Paveliu.
Să prevenim consumul de droguri prin informarea celorlalți despre pericolul acestor substanțe nocive asupra sănătății.
Această activitate își propune să sporească gradul de conștientizare privind o problemă majoră pe care o reprezintă pentru societate consumul de droguri.
Să nu uităm: viața este mai importantă decât orice, ea trebuie prețuită și trăită frumos.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ziua Recoltei – Bogăția Toamnei – tradiție și spectacol
Încă din cele mai vechi timpuri, „Ziua Recoltei” are în centrul preocupărilor punerea în valoare a potențialului natural, a tradiției, a identităților și a conexiunii individului cu natura. În această zi se mulțumește pentru roade, pentru vremea prielnică, pentru sănătatea oamenilor și a animalelor și se înălță rugi pentru anul viitor.
După solstițiul de vară, etapa creșterii în natură a încetat și se apropie timpul coacerii și al recoltei. Pământul dăruiește din roadele sale. Acest proces exterior se regăsește și în natura umană; omul este strâns legat de ființa pământului, de ritmul acestuia, iar copilul respiră odată cu el. Toamna, simțurile copiilor sunt saturate, culorile din natură se diversifică, totul se transformă. Fructele se coc într-o mare diversitate, frunzele își schimbă culoarea, fructele își scutură semințele, parfumuri de flori, fructe, pâine și pământ se amestecă. Mult timp, copiii resimt ecoul sărbătorii care se regăsește în jocul lor. Aromele și culorile toamnei, obiceiurile și tradițiile acestui anotimp, s-au împletindu-se perfect și anul acesta.
Colegiul Tehnic „Mediensis” s-a alăturat celorlalte unități de învățământ din municipiul Mediaș celebrând Sărbătoarea Recoltei, împodobind standul expus în Piața Regele Ferdinand I prin expoziție de cusături tradiționale românești, ghirlande și coșuri îmbelșugate cu porumb, legume proaspete, fructe aromate, bostani, flori cât și obiecte handmade (oferite cu mut drag de către d-na asistentă medicală Lea Muska).
În cadrul acțiunii, elevii și profesorii au contribuit cu produse specifice toamnei – compoturi, murături, zacuscă, miere, etc – care apoi au fost dăruite unor persoane nevoiașe. Activitatea a fost coordonată de doamnele profesoare Alina Veronica Rusu, Gyongyi Ildiko Nagy, Crina Sincu, Melania Oancea și Delia Boca.
Activitatea artistică a Zilei Recoltei fost susținută pe scenă prin interpretarea unor cântece, de către elevii: Andreea Bădărînză și Elena Gașpar din clasa a XI-A sub îndrumarea d-nei prof. Marcela Mihai, cât și de către Florina Bucșă și Andrei Țifraș din clasa a IX-B, sub îndrumarea d-nei prof. Angela Porime.
Prin contribuția elevilor din clasele a XI-a B, a X-a A și a IX-a C, standul de expoziție a câștigat, în cadrul concursului „cămara tradițională”, titlul de „Cămara sufletului”. Pregătirea și decorarea standului a fost realizată de elevii Ionuț Leonte Moldovan, Klara Ban, Denisa Zlătar, Iulia Lazăr și Adina Dinu din clasa a X-a C și de elevii Octavian Comiza, Bianca Comiza și Andreea Stoia din clasa a XII-a A.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |