World Space Week
În fiecare an, în perioada 4-10 octombrie, se desfășoară în întreaga lume, Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic. Ediția din 2021 a World Space Week are la bază tema “Women in space”, o temă care este dedicată deschizătoarelor de drum – femeilor astronaut – care contribuie de mai bine de 60 de ani la explorarea spațiului cosmic.
În mod devenit deja tradițional, acest eveniment a fost marcat în Colegiul Tehnic „Mediensis” printr-o activitate dedicată în care au fost prezentate eseuri și au fost expuse desenele pe care le-au realizat elevii. Au participat la această activitate elevii îndrumați de prof. Ana Bocioancă, prof. Diana Maxim și prof. Delia Crișan.
-
Au prezentat eseuri următorii elevi:
- Muntean Larisa (XIB) – „Prima femeie în spațiu”
- Urian Nicoleta (XIB) – „Sally Ride, prima femeie american care a explorat spațiul”
- Moldovan Mihaela (XA) – „Spațiul cosmic”
- Gașpar Elena (XA) – „Spațiul extraterestru”
- Savu Denisa (XIB) – „Femeia în spațiu”
- Guță Andreea (XIB) – „Femeia cosmonaut”
- Muntean Anca Daniela (XIB) – „Valentina Tereșkova, prima femeie care a ajuns în spațiu”
Au realizat desene următorii elevi: Bârză Flaviu (XA), Creț Vasile Ioan (XA), Bădărînză Alexandra Raluca (XA), Șolea Patricia (XIB), Onișor Flavius (XA), Prodea Flavius (XA), Teglaș Denisa (XIA), Bîrloncea Cristina (XA), Teglaș Gabriela (XIA), Pop Alexandra (XIA), Armenean Denisa (XIB), Raduly Cristian (XIB), Vlad Andreea (XB), Andrei Roxana (XD), Bădărânză Alexandra (XD), Draga Jessica (XD), Draga Andreea (XD), Antal Aurelian (XD), Iordache Miruna (XD), Vancu Florin (XD) și Duma Ioana(XD).
Mai multe dintre lucrările elevilor le puteți găsi în Galeria de artă…
Programul „Abilități pentru acțiune”
În anul școlar 2021-2022, Agenția Națională Antidrog (ANA) continuă implementarea proiectelor naționale de prevenire a consumului de droguri, prin centrele de prevenire, evaluare și consiliere antidrog județene (CPECA). Proiectele vizează dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale elevilor, deci pot contribui la adoptarea de către aceștia a unor comportamente sănătoase în toate aspectele vieții personale și sociale.
Joi, 21 octombrie 2021, domnul Lucian Ghidiu, reprezentantul CPECA, a prezentat elevilor claselor IXA, IXB și IXC programul „Abilități pentru acțiune” care are la bază ideea că tinerii, care sunt pregătiți să devină adulți prin dezvoltarea caracterului lor și au așteptări mari în ceea ce privește comportamentul pozitiv, pot să-și asume roluri semnificative în abordarea problemelor ce le afectează viața, comunitatea și lumea.
Proiectul are la bază programul Lion Quest – un program de învățare socio-emoțional, cuprinzător și universal, bazat pe dovezi științifice și aplicat în peste 90 de țări, finanțat de Fundația Internațională a Cluburilor Lions în parteneriat cu Districtul Lions 124 România.
![]() |
![]() |
![]() |
Sărbătorind toamna…
La început de octombrie, elevii clasei XD au avut câteva idei creative de coafuri și vestimentație – cu tematica „TOAMNA AURIE”, pe care au exprimat-o pe planșe de hârtie, folosind materiale din roadele toamnei: frunze și floricele colorate, porumb, boabe și mătase de porumb.
Creațiile lor au fost reunite într-o mini-expoziție. Iată câteva dintre aceste creații inedite:
Tradiția sărbatorii de HALLOWEEN continuă și anul acesta, tot în vreme de pandemie. Elevii clasei XD au realizat desene cu fețe înspăimântătoare, specifice acestei sărbători.
Stop traficului de persoane!
Traficul de persoane a devenit o plagă în societatea contemporană, aproape imposibil de stopat în ciuda eforturilor autorităților, ONG-urilor etc. Salutăm și în acest an campania de informare a Asociației eLiberare București și implicarea în conștientizarea gravității acestui fenomen.
Colegiul Tehnic „Mediensis” continuă implementarea programului oferit de Asociația eLiberare, acesta având ca scop educarea adolescenților și implicarea lor în proiecte și activități de prevenire a traficului de persoane.
În perioada 18-22 octombrie 2021, au avut loc activități desfășurate cu elevii pe aceasta temă, sub îndrumarea cadrelor didactice și a consilierului școlar, având ca obiective conștientizarea amplorii fenomenului, formele traficului de persoane (exploatarea sexuală, munca forțată, cerșetoria fortată, traficul de organe, etc.), metodele de racolare ale victimelor, regiunile și categoriile de persoane vulnerabile.
Un impact deosebit asupra elevilor l-au avut mărturiile persoanelor care au fost traficate din interviurile vizionate, aceștia manifestându-și empatia față de victimele acestui fenomen. În finalul activităților a fost vizionat filmul „Pasărea”, punctând principalele aspecte care au putut fi deduse din film (caracteristicile victimei, trăirile acesteia, caracteristicile traficantului).
Activitățile au fost coordonate de următoarele cadre didactice: Delia Crișan (XD), Marcela Mihai (XA), Diana Maxim (XIB), Daliana Lăcătușu (XIIA), Delia Cacovean (XB), Ana Bocioancă (IXA), Corina Tănasă (XC) și consilierul școlii, Ana Florina Ghiroagă Paveliu (IXB, IXC, XD).
Activitățile au fost organizate față-în-față și au fost bine primite de elevi, aceștia au manifestat interes pentru tematica abordată, având anumite informații despre acest fenomen. La nivelul școlii aceste activități se vor desfășura la nivelul celorlalte clase în perioada Școala Altfel. Mulțumim Asociației eLiberare pentru distribuirea de resurse educaționale necesare organizării acestor tipuri de activități.
Proiect de corespondenṭă e-mail cu Turcia
În luna octombrie, anul școlar 2021-2022, a început proiectul de corespondență e-mail cu Turcia. Proiectul este coordonat de domnul profesor de limba engleză, Yusuf Bozkurt de la Fatma Edmin Udvar, Anadolu Lisesi și de profesor engleză, Angela Porime. Elevii implicați în proiect sunt din clasele a IX-a și a X-a din Turcia și clasele IXA, XA și XIB de la Colegiul Tehnic „Mediensis”.
Elevii au trimis e-mailuri cu detalii personale, ţările lor, școală, tradiții și obiceiuri. Eleva Sorina Căldărar din clasa IXA a realizat o expunere cu tema „România” iar eleva Elena Gaşpar din clasa XA, prezentarea intitulată „Sibiu area, Mediaş town”. (surse imagini – online)