World Space Week
În fiecare an, în perioada 4-10 octombrie, se desfășoară în întreaga lume, Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic. Ediția din 2023 a World Space Week are la bază tema “Space and Entrepreneurship”, o temă care este dedicată explorării spațiului și a resurselor sale, din perspectiva unei afaceri și a obținerii unui profit.
Acest eveniment a fost marcat în Colegiul Tehnic „Mediensis” printr-o activitate care a avut loc vineri, 6 octombrie 2023, în care au fost prezentate expuneri PowerPoint, eseuri și au fost expuse desenele pe care le-au realizat elevii din diferite clase ale școlii. Au participat direct la această activitate elevii din clasele a IX-a A și a X-a A. Elevii au fost coordonați de prof. Ana Bocioancă și prof. Delia Crișan.
-
Au prezentat expuneri următorii elevi:
- Raul Țifraș – clasa a IX-a A – „Spațiul cosmic”
- Fernando Rafa – clasa a IX-a A – „Spacex”
- Eric Krauss – clasa a X-a A – „Agricultura văzută din spațiul cosmic”
- Andreea Cercea – clasa a X-a A – „Tehnologii spațiale”
- Robert Kalman – clasa a X-a A – „Producția în spațiul cosmic”
- Iulia Roșian – clasa a X-a A – „Spațiu și antreprenoriat”
- Liviu Crișan – clasa a X-a A – „Exploatarea minereurilor în spațiul cosmic”
- Alin Drumaș – clasa a X-a A – „Idei de afaceri în spațiul cosmic”
Desenele au fost reunite într-o mini-expoziție în holul colegiului și au fost realizate de elevii: Cristina Chiriac – clasa a IX-a C, Teodora Drăgușanu – clasa a IX-a C, Remus Chiriac – clasa a IX-a C, Mihaela Baciu – clasa a IX-a C, Maria Cosmina Burcea – clasa a X-a A, Miruna Ormenișan – clasa a X-a D, Florina Bucșa – clasa a X-a B și Mariana Crețu – clasa a IX-a C.
Ziua Recoltei – 2023
Ziua Recoltei (sau Festivalul Recoltei) este o sărbătoare în care toată lumea se bucură de recoltele câmpului. Cel mai adesea, acest moment al anului este sărbătorit în școli, în biserici, în piețe și în ferme.
Marcată încă din antichitate prin celebrarea roadelor pământului și a zeițelor Demetra, la greci, și Ceres, la romani, Ziua Recoltei a fost continuată, sub o formă sau alta, și în tradiția populară românească. La noi în țară, Ziua Recoltei nu are o dată stabilită, iar manifestațiile dedicate acestui eveniment se desfășoară în luna septembrie sau în octombrie. Producătorii locali își expun marfa în parcuri, la târguri de profil sau în piețe și o vând celor care sunt interesați de produse locale.
În data de 7 octombrie 2023, Primăria Municipiului Mediaș a organizat o nouă ediție a tradiționalului eveniment „Ziua Recoltei“, manifestare care s-a desfășura în Piața Corneliu Coposu. Elevii Liceului Tehnologic „Mediensis”, din clasele a IX-a D, a X-a B, a XI-a A și a XI-a C împreună cu profesorii coordonatori Dorin Duţă, Melania Oancea, Ildiko Nagy, Alina Rusu și Crina Sincu, au participat cu propriul stand de produse bio din gospodăria proprie precum și cu un bogat program artistic.
A fost o zi frumoasă de toamnă de care ne-am bucurat cu toții!
Alegeri pentru Consiliul Școlar al Elevilor
Consiliul Național al Elevilor este o structură independentă, ce menține o poziție neutră față de orice cult religios, asociație religioasă, partid sau formațiune politică, acționând exclusiv în interesul elevilor. Este o structură formată din elevi, pentru elevi. Prin consiliul școlar al elevilor, elevii își exprimă opinia în legătură cu problemele care îi afectează în mod direct. Consiliul școlar al elevilor funcționează în baza unui regulament propriu, adaptat la specificul și nevoile școlii, elaborat pe baza unui regulament-cadru stabilit. de Consiliul Național al Elevilor.
Conducerea unității de învățământ a Liceului Tehnologic „Mediensis” sprijină activitatea consiliului școlar al elevilor, prin punerea la dispoziție a logisticii necesare desfășurării activității acestuia. De asemenea, în data de 12 octombrie 2023, elevii Liceului Tehnologic „Mediensis” și-au ales reprezentanții în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor.
În funcția de președinte și respectiv de vicepreședinte au fost alese elevele Miriam Ţica din clasa a XI-a A și Iulia Roșian din clasa a X-a A, iar în funcția de secretar eleva Denisa Ötvös din clasa a IX-a B.
Le urăm mult succes în mandatul lor!
„Unitate în diversitate”
Crearea identității unei clase este foarte importantă pentru ca aceasta să funcționeze ca un grup omogen și pentru ca relațiile dintre elevi să fie unele sănătoase, bazate pe comunicare, încredere și întrajutorare.
În formarea identității unei clase ca grup omogen, sentimentul apartenenței este foarte important. Pentru ca acest sentiment să fie creat, fiecare elev trebuie să participe la câte o sarcină din cadrul clasei. Astfel, elevilor le este oferită oportunitatea de a contribui, cât de puțin, la bunul mers al lucrurilor, ei simțindu-se folositori și importanți. În data de 17 octombrie, elevii clasei a IX-a B, sub îndrumarea d-nei consilier educativ Ana Florina Ghiroagă-Paveliu, au încercat să se cunoască mai bine și să își găsească o identitate ca și clasă: „Unitate în diversitate”.
Ziua Armatei – 2023
25 octombrie este ziua în care țara își sărbătorește armata, pe cei care au fost și sunt în slujba ei. Primăria Mediaș a găzduit, pentru al doilea an consecutiv, evenimentul „Ziua Armatei României în Școli“, manifestare aflată la cea de-a unsprezecea ediție organizată la nivel național. Activitatea s-a derulat în Piața Corneliu Coposu Mediaș.
La eveniment, desfășurat în acordurile Fanfarei Militare Sibiu, au participat elevi ai școlilor gimnaziale și ai liceelor medieșene. Elevii claselor a XI-a și a XII-a din Liceul Tehnologic „Mediensis“ au asistat la prezentările privind semnificația Zilei Armatei și misiunea instituțiilor militare, fiindu-le prezentate tipurile de armament din dotarea armatei și autospeciale utilizate de aceste instituții.
Evenimentul a fost organizat de către Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ și Centrul Militar Zonal Sibiu, cu participarea cadrelor militare și a echipelor multiple formate din studenți militari. Scopul acțiunii a fost promovarea carierei militare în rândul tinerilor și familiarizarea publicului cu tehnica și activitățile specifice derulate de Unitățile Militare ale Garnizoanei Sibiu și s-a adresat, în special, elevilor din unitățile de învățământ medieșene.
Ziua Armatei se celebrează în fiecare an în data de 25 octombrie, prilej cu care sunt omagiați toți ostașii români care s-au sacrificat în luptele purtate pentru eliberare și integritatea teritorială a României.
25 octombrie 1944 armata a eliberat Ardealul de Nord de sub ocupația hortistă, în special în zona orașelor Carei și Satu Mare. Nicolae Iorga spunea că un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții.
În această zi specială, locuitorii municipiului Mediaș, împreună cu autoritățile locale și elevii școlilor medieșene au participat la ceremonialul militar și religios și au depus coroane și jerbe de flori. Ceremonialul s-a desfășurat la Cimitirul Eroilor din Mediaș.
Acestui eveniment important i s-au alăturat și elevii clasei a XI-a A care, împreună cu d-na prof. Alina Rusu, au participat la programul evenimentului și au depus coroane de flori.
Atmosferă de Halloween
În data de 27 octombrie, elevii clasei a XI-a C, profil Estetică, sub îndrumarea doamnelor profesoare Delia Boca și Crina Sincu, au organizat activitatea intitulată „Atmosferă de Halloween” cu decorațiuni, machiaj tematic și gustări delicioase.
Activitatea a fost plăcută și relaxantă, o oportunitate de a socializa și de a petrece clipe de neuitat împreună.
Săptămâna dedicată Sărbătorii de Halloween 2023
Sărbătoare cu tradiție pentru elevii claselor a X-a D și a XI-a C cu profil Estetică, Halloween-ul reprezintă o bună oportunitate pentru ca aceștia să își pună în valoare creativitatea artistică și imaginația prin realizarea unor coafuri, machiaje și desene cu măști înspăimântătoare în cadrul orelor de practică, coordonați de prof. Gyongyi Nagy. Rezultatul activității acestora au fost finalizate cu poze expuse în clasă, dar și mediatizate pe rețele de socializare.
Au participat:
Clasa a XI-a C: Machiaje și coafuri: Klara Ban & Teodora Irimie; Iuliana Grito & Ionuț Moldovan; Adina Dinu & Denisa Moldovan; Raluca Comiza; Iulia Lazăr.
Clasa a X-a D: Machiaje: Teodora Mailat & Eduard Polozache; Patricia Varga & Ștefania Pop & Dan Savu; Casandra Șamu & Delia Stan & Denisa Crișan; Melisa Vieru & Adrian Andrei; Ana Maria Blaga & Miruna Ormenișan.
Întregul colectiv al clasei a participat la realizarea desenelor cu fețe înspăimântătoare.
Toamna aurie
Toamna, natura ne oferă un spectacol de culoare cu frunze și flori multicolore, cu ajutorul cărora se pot crea diverse lucrări artistice. Și în acest an elevii clasei a X-a D cu profil de Estetica și igiena corpului omenesc, au avut posibilitatea în cadrul orelor de practică să pună în valoare elementele din natură realizând planșe după imaginația și creativitate lor, fiind coordonați de prof. Ildiko Gyongyi Nagy.
De asemenea și elevii clasei a XI-a C coordonată de prof. Delia Boca și-au pus imaginația și creativitatea în valoare prin realizarea de machiaje și coafuri inspirate de elementele din natură în anotimpul toamna.
Îngrijiri faciale cu AVON
În cadrul lecțiilor de Îngrijiri faciale, la clasele de la domeniul Estetica și igiena corpului omenesc au fost invitate două reprezentante de la Produsele cosmetice AVON.
Elevilor li s-au împărțit broșuri și taloane, s-au prezentat noțiuni de bază de îngrijire facială, apoi au avut loc discuții libere despre modul personal de îngrijire și produsele pe care le folosesc. În urma prezentării, reprezentanții Avon au adresat câteva întrebări elevilor, iar cei care au știut să răspundă corect au fost premiați cu mici cadouri; de asemenea dintre taloanele completate de elevi s-au extras câte doi câștigători la fiecare clasă participantă, fiind și aceștia premiați cu câte un cadou.
Mulțumim doamnelor reprezentante de produse cosmetice AVON: Eniko Busuioc și Ileana Moga pentru activitatea interesantă prezentată elevilor noștri.
Coordonatori prof. Gyongyi Nagy și prof.Delia Boca,