Săptămâna Mondială a Investitorului la „Mediensis”
În perioada 3-9 octombrie 2022 se celebrează World Investors Week (Săptămâna Mondială a Investitorului), având ca scop conștientizarea populației mondiale cu privire la piața financiară. În fiecare an, comunități întregi construiesc acțiuni destinate educației financiare pentru a dezvolta politici de dezvoltare economice și a pune la dispoziția populației instrumente destinate remodelării financiare a viitorului.
În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România în colaborare cu BVB (Bursa de Valori București) a inițiat în 3 octombrie, între orele 9.30-11.30 o activitate interactivă online la care am participat alături de elevii clasei a X-a A. Astfel, elevii au avut oportunitatea de a se familiariza cu diferite instrumente financiare și noțiuni de economisire, planificare financiară și crearea de oportunități financiare pentru creșterea bunăstării. Totodată, un moment tradițional în cadrul acestei acțiuni l-a reprezentat deschiderea bursei din ziua respectivă de către ASF împreună cu un grup de elevi, contribuind astfel la popularizarea bursei și a investițiilor în rândul tinerilor, ca parte a educației financiare.
Al doilea eveniment intitulat „Succesul financiar, rezultat rațional sau doar noroc”, s-a desfașurat în data de 5 octombrie 2022 și a avut ca grup țintă părinții elevilor și specialiștii din educație. La webinar a participat și psihologul Mihai Avădanei care a vorbit despre mirajul banilor câștigați ușor, despre tentații, atracții și dependențe, dar mai ales despre rolul educației financiare în dezvoltarea comportamentelor financiare sănătoase la copii.
În efortul de a dezvolta educația financiară a elevilor noștri, nu putem decât să mulțumim organizatorilor acestui eveniment pentru inițiativă și invitație.
![]() |
![]() |
![]() |
World Space Week

În fiecare an, în perioada 4-10 octombrie, se desfășoară în întreaga lume, Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic. Ediția din 2022 a World Space Week are la bază tema “Space and Sustainability”, o temă care este dedicată explorării spațiului și a resurselor sale, într-un mod eficient dar sustenabil.
Acest eveniment a fost marcat în Colegiul Tehnic „Mediensis” printr-o activitate care a avut loc vineri, 7 octombrie 2022, în care au fost prezentate expuneri PowerPoint, eseuri și au fost expuse desenele pe care le-au realizat elevii din diferite clase ale școlii. Au participat direct la această activitate elevii din clasele a XII-a A și a IX-a B. Elevii au fost coordonați de prof. Ana Bocioancă. prof. Delia Cacovean și prof. Delia Crișan.
-
Au prezentat expuneri următorii elevi:
- „Spațiul Cosmic” – Andrei-Ionuț Țifraș – clasa a IX-a B
- „Cometele” – Cătălina Virca Țifraș – clasa a IX-a B
- „Terraformarea satelitului Calisto” – Denisa Teglaș – clasa a XII-a A
- „Colonizarea spațiului” – generalități – Emanuela Bokor și Gabriela Teglaș – clasa a XII-a A
- „Terraformarea Lunii” – Octavian Comiza – clasa a XII-a A
- „Terraformarea diferitelor planete” – Ștefan Moldovan – clasa a XII-a A
- „Planete terraformabile” – Bianca Comiza și Daniel Feisan – clasa a XII-a A
- „Terraformarea planetei Marte – joc video” – Franco Lăpădat și Vasile Grofu – clasa a XII-a A
Desenele au fost reunite într-o mini-expoziție în holul colegiului și au fost realizate de elevii: Yvonne Lupu – clasa a IX-a B, Cercea Andreea Nicoleta – clasa a IX-a B, Ana DanielaMoldovan – clasa a XI-a A, Giulia Cârneală – clasa a X-a A, Marius Cercea – clasa a X-a A, Darius Popa – clasa a X-a A, Georgiana Scumpu – clasa a X-a A, Ioana Duma – clasa a XI-a D, Georgiana Ciurar – clasa a X-a A, Cristina Covaci – clasa a XI-a B, Ana Maria Blaga – clasa a IX-a D, Daria Antonia Ghica – clasa a IX-a C, Larisa Sturza – clasa a X-a C.
Referatele prezentate au fost realizate de elevii: Andreea Raluca Bădărînză – clasa a XI-a A, Ana Daniela Moldovan – clasa a XI-a A, Ana Maria Hoțea – clasa a XI-a B, Jessica Draga – clasa a XI-a D, Miruna Iordache – clasa a XI-a D.
![]() |
![]() |
![]() |
„Închisoarea nu este doar între gratii“
În data de 12 octombrie 2022, am invitat-o pe doamna Mariș Cosmina Maria, reprezentant al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, centrul regional Alba-Iulia care, în cadrul campaniei „Închisoarea nu este doar între gratii“, a prezentat elevilor claselor a IX-a informații legate de rolul ANÎTP, modalitățile de recrutare, cazuistică și măsuri de prevenire a traficului de persoane/minori.
Traficul de persoane este „Recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării”.
Traficul de persoane este sclavia erei moderne în care unii oameni profită de pe urma controlului și exploatării altora.
![]() |
![]() |
![]() |
Toamna aurie
Toamna cu toții ne bucurăm de covorul bogat de frunze multicolore, de flori și roade, de superbele peisaje pe care ni le oferă acest anotimp. Este singura perioadă din an când toamna ne oferă un spectacol de culoare începând de la verde închis până la galben maroniu. Cu alte cuvinte, este un anotimp al frumuseții și al delectării.
Frumos colorate și de diverse mărimi, frunzele uscate ne oferă posibilitatea să realizăm colaje interesante, atât prin culoare cât și prin formă. Dând frâu liber imaginației, putem crea, pe orice suport avem la îndemână, o multitudine de tablouri ale toamnei. Elevii claselor cu profilul de estetică: a X-a C, a XI-a D și a XI-a B îndrumați de profesorii Gyongyi Nagy și Delia Boca au fost încântați să dezvolte aceste idei creative, stimulându-le totodată simțul artistic si punându-le imaginația la încercare.
Punându-i să le sorteze și să le lipească, plantele adunate de ei, combinându-le cu diverse roade ale toamnei, cu siguranță își vor dezvolta abilitățile artistice și gustul pentru frumos, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru ei ca stiliști în devenire.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ziua Armatei Române
Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Ziua de 25 Octombrie se înscrie astfel, alături de alte sărbători cu specific militar – Ziua Forțelor Terestre, Ziua Aviației și Forțelor Aeriene, Ziua Marinei, zilele diferitelor arme și specialități – în categoria acelor momente aniversare la care participă, sub diverse forme, nu doar cei îmbrăcați în uniformă militară, ci toate segmentele societății civile.
Acest lucru se datorează respectului de care se bucură armata română în rândurile tuturor cetățenilor, fapt probat de prezența sa constantă pe primele locuri în sondajele de opinie, ca o instituție în care oamenii au încredere și pe care o prețuiesc, înțelegându-i menirea și necesitatea.
Prin urmare, una dintre cele mai importante sărbători naționale, în care poporul român își omagiază armata, faptele ei de arme din trecutul mai depărtat și mai apropiat, pe toți cei care astăzi, în haină militară, sunt permanent la datorie.
Astfel elevii clasei a XII-a A și XII-a B însoțiți de prof. Alina Rusu și prof. Vasile Savin au fost prezenți în Piața Corneliu Coposu unde au asistat la o parada militara desfășurată de Unitatea Militară 01810 Mediaș și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
![]() |
![]() |
![]() |
Săptămâna dedicată Sărbătorii de Halloween 2022
Sărbătoarea de Halloween devenită deja o tradiție pentru elevii claselor cu profil de Estetică înseamnă coafuri, machiaje și modele pe unghii spectaculoase și desene cu măști înspăimântătoare. În cadrul orelor de practică elevii coordonați de prof. Gyongyi Nagy în colaborare cu prof. Delia Boca, au avut din nou ocazia să își pună creativitatea și imaginația în valoare prin realizarea de machiaje pe față, coafuri și modele pe unghii, dar și desene pe hârtie cu tematica: Sărbătoarea de Halloween. Rezultatul activității acestora au fost finalizate cu poze expuse pe un panou pe coridorul școlii pentru a putea fi admirate de către colegi, profesori și întregul personal, dar și de către vizitatori.
-
Felicitări tuturor celor implicați în această activitate:
- Clasa a X-a C: Machiaje, coafuri și modele pe unghii: Paula Suciu & Teodora Irimie; Iuliana Grito & Ionuț Moldovan; Klara Ban & Andra Schmidt; Larisa Sturza & Denisa Moldovan; Raluca Comiza; Adina Dinu; Denisa Zlătar și Natalia Saghin.
- Clasa a XI-a D: Machiaje: Andreea Baciu & Claudia Ciobanu; Andreea Draga & Alina Țifraș, iar restul colectivului au realizat desenele cu fețe înspăimântătoare
- Clasa a XI-a B: Machiaje: Cristina Covaci & Paraschiva Sterp; Andreea Vlad & Andreea Pintea; Livia Moldovan & Anamaria Hoțea.