Managementul conflictelor
În viața cotidiană în procesul de comunicare al oamenilor conflictul este unul dintre cele mai răspândite fenomene în viață. Dacă analizăm diversitatea naturii umane este clar pentru toată lumea că viața oamenilor este imposibilă fără conflicte. Dar oare toate conflictele din viața noastră sunt necesare? În fața unui conflict principala dificultate pe care o întâmpinăm este aceea că în cele mai multe cazuri soluțiile pe care le adoptăm au consecințe mai grave decât conflictul propriu-zis, iar acestea sunt cauzele numeroaselor violențe fizice și psihice.
Pornind de la aceste premise, în cadrul programului de prevenire a violenței în mediu școlar Împreună prindem curaj am organizat mai multe activități la nivelul claselor IX-XI, având ca tematică Gestionarea conflictelor. În debutul întâlnirilor a fost aplicat un chestionar având ca scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a efectelor violenței verbale. Violența în școli nu este un fenomen social nou, dar acest fenomen este în zilele noastre mai vizibil în cea mai mare parte datorită accesului general la internet și tehnologie, a lipsei de consiliere socio-emoțională, a lipsei de capacitate la adolescenți de a-și gestiona propriile emoții. La acestea s-ar putea adăuga motive legate de creșterea numărului de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și care sunt lăsați în grija bunicilor, respectiv aparținătorilor.
În continuare, am prezentat mai multe studiile de caz care au avut menirea de a descoperi tipurile de conflicte, etapele comunicării nonviolente, soluționarea conflictelor (medierea, arbitrajul și concilierea), modalități de răspuns la situațiile coflictuale.
Elevii au fost receptivi și s-au implicat activ la toate activitățile. De asemenea au avut posibilitatea să elaboreze un set de sancțiuni care în viziunea lor ar putea duce la reducerea actelor de violență în mediul școlar.
Sper că prin organizarea acestor activități și continuarea lor an de an, vom putea schimba abordarea conflictelor într-un mod constructiv, vom renunța la cele sterile în favoarea celor creatoare, care să conducă la o evoluție personală și cooperare.
![]() |
![]() |