Sesiunea Națională de Comunicări Științifice – mai 2022
Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaş, prin Catedra de Istorie și Științe Socio-Umane, în colaborare cu Direcția Cultură, Învățământ, Sănătate, Sport, Turism, Relații Publice și Relația cu ONG din cadrul Primăriei Municipiului Mediaș, a organizat Sesiunea Națională de Comunicări Științifice, sâmbătă, 7 mai 2022, începând cu ora 9, la sediul Colegiului Tehnic „Mediensis” Mediaș.
-
Sesiunea a fost împărțită în cele patru secțiuni devenite tradiționale:
- Istorie veche și medie; Arheologie
- Istorie modernă și contemporană; Științe politice
- Istoria culturii și civilizației
- Geografie și științele mediului.
La sesiune au prezentat lucrări participanți din Mediaș, Sibiu, Deva, Făgăraș, Turda, Sighișoara, București și Chișinău.
Evenimentul a fost cofinanțat de Asociația „Promediensis” Mediaș iar partener media a fost Radio Mediaș.
Festivalul „Adriana Popa” – 2022
Eleva Alexandra Georgiana Lup, din clasa XIB a decis să încerce ceva de notorietate pentru universul cunoașterii ei la acel moment. A început studiul în domeniul industriei ospitalității, fapt ce a determinat-o să participe la Festivalul „Adriana Popa”, la secțiunea „Antreprenoriatul în turism și industria ospitalității”. Lucrarea ei s-a axat pe o idee de afaceri inovatoare, descriind rolul și beneficiile unei platforme turistice care să încorporeze toate obiectivele turistice, cu unitățile de cazare și alimentație din țara noastră. În proiectul științific realizat, eleva a fost coordonată de profesor Melania Oancea. Munca și cooperarea în acest nou univers inițiatic în domeniul turismului au fost încununate cu premiul II la sus-numita secțiune.
Simpozionul județean „Colaborare în domeniul serviciilor la nivel european”
Luna mai ne aduce în prim-plan simpozionul județean „Colaborare în domeniul serviciilor la nivel european”. O nouă provocare se conturează pentru elevii Colegiului Tehnic „Mediensis”. Eleva Alexandra Georgiana Lup a răspuns din nou afirmativ la această provocare. În inima ei au clocotit impresii din scurta ei incursiune în universul firmei de exercițiu, impresii pe care și-a manifestat interesul să le aștearnă pe hârtie. Astfel a luat naștere articolul „Firma de exercițiu – un pas suplimentar în formarea profesională a elevilor”, articol cu care a participat la simpozionul județean dedicat elevilor de la Colegiul Economic „George Barițiu”, Sibiu. În întocmirea lucrării științifice, eleva a fost coordonată de profesor Melania Oancea.
Târgul județean al firmelor de exercițiu – 2022
După o pauză de doi ani în care spiritul competițional între firmele de exercițiu s-a stins în mare parte, fiind împiedicat de condițiile pandemice, anul 2022 reînvie dorința micilor antreprenori de a-și etala cu măiestrie și profesionalism munca din cadrul firmei de exercițiu. Elevii Colegiului Tehnic „Mediensis” au participat la Târgul județean al firmelor de exercițiu „Creativitate, inovație și performanță în firma de exercițiu” cu două firme de exercițiu: FE Mapamond Thread SRL și FE Mediensis Style SRL. Întotdeauna munca susținută, perseverența, dedicarea și colegialitatea sunt ingrediente importante pe calea succesului.
Astfel, elevele implicate s-au întors cu câteva trofee care au adus bucurie în inima lor: Premiul I – Alexandra Georgiana Lup și Andreea Raluca Bădărînză (Secțiunea „Cea mai bună prezentare a firmei”), Premiul III – Alexandra Georgiana Lup (Secțiunea „Cel mai bun slogan și siglă”), Mențiune – Denisa Alina Man (Secțiunea „Cel mai bun slogan și siglă”). Micii antreprenori au fost coordonați de profesor Melania Oancea și însoțiți de profesor Anca Konya.
„No water, no future” – Proiect etwinning – 2022
eTwinning este comunitatea şcolilor din Europa, o platformă de comunicare, colaborare, demarare proiecte şi schimb de informaţii. Proiectele eTwinning se bazează pe:
INTERACTIVITATE
- elevii au ocazia de a participa la activităţi interactive propuse în cadrul proiectelor, de a comunica activ cu alţi elevi participanţi la proiect şi de a face schimb de experienţă prin intermediul Tehnologiilor Comunicării şi Informaţiilor;
- astfel, ei folosesc limba străină ca mijloc de comunicare cu tineri care provin din alte ţări, fiind puşi în situaţii reale de comunicare;
- în plus, toate aplicaţiile folosite în realizarea sarcinilor, inclusiv utilizarea platformei, dau un caracter interactiv proiectelor eTwinning.
INTERCULTURALITATE
- elevii au ocazia de a intra în contact cu tineri provenind din alte tări europene, îmbogăţindu-şi astfel experienţa culturală;
- ei învaţă lucruri noi despre alte culturi dar, în acelaşi timp, îşi aprofundează cunoştinţele despre propria cultură;
- aceste proiecte promovează toleranţa, comunicarea, colaborarea, deschizându-le elevilor noi orizonturi cu privire la ceea ce înseamnă o comunitate europeană.
INTERDISCIPLINARITATE
- elevii au ocazia de a îmbina două sau mai multe discipline în cadrul unui singur proiect eTwinning;
- astfel, în cadrul proiectelor eTwinning, se pot îmbina studiul limbilor străine cu discipline variate: TIC, științe, educaţie ecologică, arte etc.
Proiectul etwinning ”NO WATER NO FUTURE” s-a desfășurat în perioada februarie – mai 2022 și a avut participanți din 4 școli: Colegiul Tehnic ”Mediensis” și 3 școli din Turcia. La implementarea lui au participat 9 profesori din Turcia și România. Din școala noastră au fost implicați elevii din clasa a XI-a A – tehnician operator tehnică de calcul, îndrumați de doamnele profesoare Delia Crișan și Ana-Cristina Bocioancă.
Cantitatea și calitatea apei scade pe zi ce trece din cauza schimbărilor climatice, a obiceiurilor inconștiente de consum, a suprapopulării, a standardelor de trai ridicate, a urbanizării neplanificate, a creșterii activităților industriale, a nevoilor de energie, a lipsei de conștientizare a mediului. Scăderea calității și cantității de apă va cauza multe probleme legate de sănătatea umană, siguranța alimentelor, sărăcirea, accesul la apă curată, probleme economice și, de asemenea, va provoca dispariția multor specii de plante și animale. Doar 0,3% din resursele de apă de pe pământ sunt utilizabile și potabile, de aceea, trebuie să folosim resursele cu atenție pentru a ne proteja resursele de apă pentru noi înșine și pentru generațiile viitoare.
OBIECTIVELE PROIECTULUI
- Să conștientizăm elevii noștri cu privire la poluarea apei și să ne asigurăm că măsurile care trebuie luate pentru prevenirea poluării apei sunt interiorizate de către elevi și reflectate în comportamentele lor
- Să ne asigurăm că elevii noștri învață despre apă subterană din țara noastră și din lume și să implementăm aceste informații prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la deficitul de apă subterană și protecția acesteia
- Conștientizarea elevilor cu privire la metodele de economisire a apei și a-i obișnui să transforme regulile de economisire a apei în comportamente permanente la școală și acasă
- Să examinăm efectele utilizării agenților de curățare alternativi în locul agenților de curățare moderni asupra apelor subterane
- Creșterea gradului de conștientizare cu privire la amprenta apei
- Utilizarea eficientă a instrumentelor web 2.0 prin respectarea regulilor e-safety
- Să dezvoltăm abilitățile elevilor din secolul 21, cum ar fi abilitățile creative, de gândire critică, producție, cooperare și îmbunătățirea abilităților de limba engleză.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
REZULTATE PROIECTULUI
- Elevii noștri vor afla cauzele și efectele poluării apei și vor reflecta comportamente mai responsabile cu privire la cauzele și efectele poluării apei
- Elevii vor înțelege modalitățile de prevenire a poluării apei și de a-și îndeplini responsabilitățile individuale cu privire la prevenirea poluării apei
- Elevii vor înțelege importanța economisirii apei și vor reflecta acest lucru în comportamentele lor
- Elevii vor avea o perspectivă despre apele subterane, protecția și utilizarea eficientă a apelor subterane
- Elevii vor învăța importanța utilizării produselor de curățare alternative pentru a preveni poluarea apei
- Elevii vor învăța să folosească unele instrumente web 2.0 în mod eficient, respectând regulile de siguranță electronică
- Elevii își vor îmbunătăți abilitățile de limba engleză, comunicând și colaborând
![]() |
![]() |
![]() |
13 mai 2022 – „Ziua Încrederii”
13 mai 2022 a fost pentru Colegiul Tehnic ”Mediensis” o zi specială în care am sărbătorit pentru prima dată „Ziua Încrederii” în cadrul unui proces de transformare a experiențelor de învățare ale copiilor, proces numit „Școala încrederii”, dezvoltat și implementat de Wellbeing Institute și Mind Education în parteneriat cu Transylvania College.
Colegiul Tehnic „Mediensis” s-a implicat în acest proiect cu o durată de cinci ani pentru că suntem conștienți că lucrurile bune, importante și cu impact nu pot avea loc peste noapte, că este nevoie de implicare, multă muncă și dăruire. Acesta este primul an al proiectului în care este vorba despre emoții, relații, încredere și empatie. Ne propunem să fim mai atenți la noi înșine, să ne descoperim, să înțelegem mai bine importanța actului de predare, să fim mai atenți la nevoile fiecărui elev și la talentele și valoarea pe care le are fiecare ființă umană.
Momentul în care am intrat în acest proces a fost acela în care am înțeles cât de important este să educăm tineri care sunt zâmbitori, plini de încredere, care-și fac auzită vocea și care-și urmează visele. A fost acela în care ne-am dorit ca profesorii noștri să fie încrezători și să conștientizeze nevoia de validare și de apreciere a copiilor.
Procesul „Școala încrederii” își propune transformarea școlilor în comunități ale încrederii, contribuției și a vitalității. Încrederea este o competență pe care o construim prin exersarea unor comportamente până când acestea devin deprinderi. Să ne gândim ce am putea face în fiecare zi pentru a crește această încredere!
13 mai 2022 a fost un moment în care profesorii, adulții din școală, au acordat încredere copiilor, au dat șansa elevilor de a se descoperi ca lideri, de a-și descoperi potențialul și de a se pune în situații noi. Am avut ocazia de a vedea activități organizate de elevi, au predat la clase diferite discipline, dar a fost și o zi a bucuriei, în care am sărbătorit faptul că suntem o comunitate.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
19 mai – Ziua bunăvoinței
În data de 19 mai 2022, la Colegiul Tehnic Mediensis a fost organizată o acțiune care s-a dorit a fi una prin care să fie promovate atitudini, comportamente, emoții pozitive. S-au implicat activ atât elevi, cât și profesori.
Inițiativa activității aparține grupului de lucru anti-bullying format din elevi ai clasei IXC și IXB (Larisa Sturza, Iulia Lazăr, Denisa Zlătar, Izabela Grancea și Denisa Moldovan), ajutați în demersul lor de profesor consilier școlar Florina Ghiroagă.
Contribuții importante au avut doamna director Ana Bocioancă, profesor Delia Crișan, cât și profesor Delia Boca, dirigintele clasei IXC.
Membrii grupului anti-bullying cât și alți elevi voluntari, alături de profesori, au împărțit post-it-uri cu mesaje pozitive elevilor școlii. Elevii școlii au primit cu entuziasm acțiunea, au comunicat, zâmbit, și-au făcut poze, au fost încântați de mesajele pe care le-au primit, au dat mai departe, altor elevi, colegi, prieteni „fluturașii zburători”.
Acțiunea și-a atins scopul: a creat legături între elevi, atitudini pozitive, bună dispoziție, un bun început pentru dezvoltarea unor relații agreabile în colectivul școlii (elev-elev, elev-profesor).
Astfel de acțiuni vor fi pregătite pentru anul școlar viitor, punctând anumite evenimente de pe parcursul lunilor de școală.
Prezentare produse
prof. Gyongyi Ildiko Nagy
Pe parcursul lunii mai, elevii claselor cu profilul „Estetica și îngrijirea corpului omenesc”, au participat în orele de practică la o lecție deosebită, de îngrijire a tenului, a pielii și a părului prezentată de un reprezentant al renumitei companii Avon, Ștefania Damian însoțită de Eniko Busuioc. Activitatea a început cu un scurt istoric al companiei, apoi a continuat cu o prezentare de diferite produse cosmetice de îngrijiri corporale și make-up, li s-au transmis informații utile despre modul de alegere al produsului potrivit luând în considerare tipul de ten, piele și de păr, noțiuni pe care le au deja la bază și de la orele de specialitate parcurse.
Activitatea s-a încheiat cu un joc quizz, cu întrebări și răspunsuri din prezentare, la care elevii care au răspuns corect au fost premiați cu diferite produse cosmetice. A avut loc și o tombolă cu premii, după ce toți elevii au completat câte un talon. Activitatea a fost foarte interesantă și apreciată de către elevii claselor IXC și XD, dar și de cadrele didactice participante Gyongyi Nagy și Delia Boca, implicate în această activitate.
Practică…
27 mai 2022… o zi frumoasă, plină de provocări pentru elevele Școlii Postliceale de COSMETICIAN… o zi în care s-au îmbinat în mod armonios, cunoștințele teoretice dobândite cu abilitățile practice și buna dispoziție. Profesori coordonatori: Delia Boca și Gyongyi Nagy.